Datorn som kan vinna och bluffa

Att spela poker på nätet är ett nöje som många har, men kunna spela behöver man vara ett gäng nätspelare som sitter vid samma bord – fram till nu, numera finns nämligen riktigt bra datorprogram som du kan spela mot och samtidigt få en ärlig match.

Människan är inte den enda som kan lära sig nya saker eller bättra sitt spelande genom att läsa på. Även datorprogrammet Libratus har lärt sig en hel del och är nu första datorn i världen att ha överlistat hela fyra pokerspelare och vunnit, något man inte trodde var möjligt bara för ett år sedan. Men nu har Libratus bevisat motsatsen: detta program kan både bluffa och vinna i poker.

Vann mot världens bästa pokerspelare

I Dagens Nyheter skriver man om hur programmet Libratus i veckan slog fyra av världens bästa pokerspelare efter att ha turnerat mot dem i en 20 dagar lång turnering. Så med andra ord har den artificiella intelligensen passerat en milstolpe – i fjol trodde man nämligen att detta inte var möjligt men oj så fel man hade. En av de fyra pokermästarna är också imponerad och mest fascinerande för honom är att ett program skapat av två forskare som inte ens har kunskaper i poker kan slå mästarna. Det visar på hur långt tekniken faktiskt kommit. För flera år sedan kunde datorn visserligen lära sig, och också slå människor i, spel såsom dam och schack men att man skulle kunna lära en dator att spela poker och även bluffa är riktigt oväntat.

Mer komplext att lära sig

Något som gör att just poker är så svårt för en dator att lära sig har att göra med att du endast ser dina egna kort och aldrig din motspelares, på andra spel ser man hela tiden brädet och det gör man alltså inte här. Likaså kan spelare bluffa och detta måste datorn genomskåda och lära sig själv att bluffa – och spelet som den spelar är Heads-up No-Limit Texas Hold’em.

Heads-up No-Limit Texas Hold’em

  • Populäraste pokervarianten och spelas vid Main Event på World Series of Poker i Las Vegas
  • No-Limit betyder att spelarna får satsa eller höja hur mycket de vill, förutsatt att summan är mellan minsta tillåtna satsning och summan av alla sina marker.
  • Heads-up betyder att det bara är två spelare som möter varandra.