Nätpokerns historia

Protokollet IRC, som används för att chatta mellan datorer, har givit upphov till alla möjliga saker. En ung man från Halmstad trodde en gång att han chattade med en bot, men det var en livs levande person. Resultatet av detta blev landsplågan Boten Anna, och en internationell musikkarriär.

Det var också med hjälp av IRC som det blev möjligt att spela poker på nätet. Med hjälp av speciell mjukvara gick det att göra om ett chattrum till ett pokerrum. En av de som fick en del av sin skolning i poker där var Chris Ferguson. Det var dock inte möjligt att spela om riktiga pengar i IRC, vilket naturligtvis gjorde att en hel del av den känsla som omgärdar riktig poker inte infann sig online.

1 januari 1998 öppnade Planet Poker, den första sajt där det var möjligt att spela poker om riktiga pengar. Precis som på IRC-tiden var det framför allt Texas hold’em som gällde. Sajten blev inte en dundersuccé med en gång, men redan i februari öppningsåret påbörjades ett parti som kom att vara i nästan ett dygn. Detta säger kanske en del om hur det var att surfa med modem, men det stod klart redan nu att poker på nätet hade framtiden för sig. Teknologin hängde dock inte alltid med, och sajten stod ibland still i flera dygn med anledning av olika barnsjukdomar.

Utmanare till PP

Eftersom Planet Poker hade visat att det gick att tjäna pengar på pokerrum på nätet så dök snart en utmanare upp: Paradise Poker. Utmanaren hade en viss tur, eftersom Planet Poker drabbades av problem i samband med deras lansering. Därmed kunde utmanaren locka över en hel del kunder, och snart var man förbi Planet Poker. Det här sporrade naturligtvis andra att ge sig in branschen, och antalet virtuella pokerrum ökade. Ett marknadsföringsknep var att anordna turneringar där vinnaren fick en plats i World Series of Poker. När Chris Moneymaker vann hela WSOP 2003 blev det startskottet för den internationella pokervågen.