Resurser för att lära sig spel

Det bästa sättet att bli bättre på ett spel, vare sig det är Monopol, Den försvunna diamanten eller black jack, är att öva. Ju mer man övar, desto bättre blir man. Det säger egentligen sig självt. Vill man bli bättre på spel om pengar så gäller det att man lär sig vilka situationer som kan uppstå, och hur man tar sig ur dem. Till syvende och sist handlar det mycket om matematik och sannolikhetslära.

Alla kan inte bli geniala matematiker, men alla kan arbeta upp en känsla för matematikens grunder genom att öva. Om matten känns rostig, gå en kurs på Komvux eller ett studieförbund. Eller kolla in de gratiskurser som finns online, och som ofta ges av amerikanska elituniversitet. Här finns både kurser där man som deltagare måste skriva in sig och följa ett schema, alltså precis som på en distanskurs vid en svensk högskola. Och så finns det kurser där man skapar ett konto och sedan får studera själv, i sin egen takt, med hjälp av filmade föreläsningar och olika uppgifter där man får svaren direkt. En bra översikt över vilka olika kurser som finns inom detta område hittar man på http://knollop.com/.

Viktigast är dock, naturligtvis, att spela. På nätet kan man hitta en hel del sajter där det går att prova på olika spel gratis. Men räkna inte med att det kommer att gå lika bra för dig när du sedan spelar om pengar. Gratisspelen är med största sannolikhet något manipulerade till din fördel. Testa också att spela själv, med dina kompisar, och räkna lite på sannolikheten. En grundregel som man alltid bör utgå ifrån på nätet, vad det än gäller, är att det som är för bra för att vara sant inte är sant. Vinner du flera gånger på raken på ett onlinecasinos gratis-black jack, då finns det skäl att vara misstänksam.

Läs därför på. Läs böcker om sannolikhetslära för att inte göra uppenbara missar, som i Monty Hall-problemet. Och läs på om spel, i bloggar och på sajter som www.kortochtarning.se.